Muudatused krüptovaluuta tegevuslubas

aug. 22, 2022 | Äritegevus, Eesti

Mõne aastaga on Eesti suutnud muutuda praktiliselt krüptovaluutaparadiisiks. Alates 2017. aastast on üle 1500 krüptovaluutafirma saanud kohaliku tegevusluba. Kuid 2020. aastal tühistas reguleeriv asutus rahapesuvastase võitluse raames kaks kolmandikku krüptoraha tegevuslubadest ja karmistas nõudeid ülejäänud ettevõtetele.

Lühikese aja jooksul sai Eesti tänu progressiivsele ja avatud seadusandlusele kuulsaks oma krüptoraha seaduste poolest. Alates 2017. aastast on võimalik lühikese aja jooksul saada tegevusluba, et töötada seaduslikult krüptovaluutadega kõikjal maailmas.

Siiski on krüptoraha teenusepakkujate arvu suurenemine suurendanud ka mitmeid riske selles valdkonnas Eestis. Kui Taani panga – Danske Banki – Eesti osakonnas avastati kahtlused sadade miljonite eurode suuruses ebaseaduslikus rahaülekandes, sattus riik peagi suure skandaali keskmesse. See viis selleni, et seadusandjad tühistasid 2019. aastal mitusada krüptoraha tegevusluba, mille ettevõtted olid varem saanud. Mõne ettevõtte, kes olid algselt tegevusluba saanud, kuid ei olnud kuue kuu jooksul veel tegevust alustanud, tegevusluba tühistati.

Muudatused krüptoraha seadustes Eesti ettevõtete jaoks

Aastal jõustunud ajakohastatud seadus mõjutab kõiki juba tegutsevaid krüptoettevõtteid ja ka uue tegevusluba taotlejaid. Ettevõtetele anti uute eeskirjade rakendamiseks tähtaeg kuni 2022. aasta juulini, vastasel juhul tühistatakse nende tegevuslubad. Ettevõtted pidid esitama reguleerivatele asutustele kõik nõutavad dokumendid, tagama kohaliku halduse ja looma füüsilise kontori.

Tänapäeval

Aastal jõustusid uued eeskirjad krüptorahaettevõtete jaoks. See tõi kaasa mitmeid muudatusi nii olemasolevate kui ka uute registreeritud ettevõtete jaoks.

  • Dokumentide läbivaatamise aeg. Varem oli krüptoraha taotluste dokumentide läbivaatamise tähtaeg 60 päeva, nüüd on see 120 päeva. Kõik dokumendid tuleb esitada majandustegevuse registri kaudu.
  • Asukoht. Ettevõtted ei saa enam tegutseda juhatusest ilma kohaliku kohalolekuta. Sellel peab olema nii juhatuse liige kui ka tegelik kontor riigis. Reguleerivad asutused võivad igal ajal kontrollida füüsilise kohaloleku fakti.
  • Ettevõtte töötajad. Ettevõtte põhitegevuse eest vastutavad isikud peavad olema hea mainega. Litsentseeritud töötajad ei tohi olla seotud pettuse, rahapesu, finantsmanipulatsioonide jms “tumedate juhtumitega”. Tegevusloa taotlemisel peab ettevõte esitama ettevõtte põhitöötajate karistusregistri, tunnistused ja tõendid koolituse kohta.
  • Pangakonto. Ettevõtetel peab olema vähemalt üks pangakonto või konto Euroopa Liidu finantsasutuses. Nõuete kohaselt peab see pank või finantsasutus olema võimeline pakkuma oma teenuseid Eestis. Meie meeskond aitab teid kindlasti sellise ettevõtte konto avamisel.
  • Osakapital. Varem oli osakapital 12 000 eurot, kuid tänapäeval on see krüptovahetusettevõtete puhul 100 000 eurot ja rahakoti pakkujate puhul 250 000 eurot. Osakapital peab olema rahaline. Lisaks peab osa kapitalist olema kogu aeg ettevõtte kontol kättesaadav.
  • Riigilõiv. Alates 2022. aastast on tegevusluba riigilõiv 10 000 eurot.
  • AML. Krüptorahaettevõtetel peab olema kohalik AML-ametnik, kes vastutab sanktsioonide ja klientide kontrollimise eest. Sellel isikul peab olema asjakohane koolitus ja laitmatu maine.
  • Äriplaan. Tegevusluba taotlemisel on nõutav äriplaan, mis sisaldab ettevõtte tulevast arengut ning tehnilist kirjeldust, riske ja finantsprognoosi.

BBCTallinna spetsialistid aitavad teil koostada regulatsioone, et täita Eesti valitsuse nõudeid krüptoraha tegevusluba saamiseks Eestis – loe edasi

Muud postitused

Majandusaasta aruande audiitorkontroll

Majandusaasta aruande audiitorkontroll

Eesti ettevõtte audit on kriitiline protsess, mis tagab finantsaruannete õigsuse ja vastavuse kehtivatele seadustele ja eeskirjadele. See protsess hõlmab finantsdokumentide, tehingute ja aruannete põhjalikku uurimist. Eestis tegutsevate ettevõtete jaoks on auditi...

Eesti äriühingu osade müük: Põhjalik juhend

Eesti äriühingu osade müük: Põhjalik juhend

Kas te kaalute oma Eesti ettevõtte osade müüki? Omanikuõiguse üleandmise protsess võib tunduda hirmutav, kuid õigete teadmiste ja juhendamise korral võib see olla lihtne ja tõhus protsess. Selles põhjalikus juhendis tutvustame erinevaid võimalusi Eesti äriühingu osade...

Liituge BBCTallinnaga ja võtame teie ettevõtte uutesse kõrgustesse.

11 + 14 =

Kontakt